Grow your YouTube views, likes and subscribers for free
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Westfriese straten vernoemd naar vrouwen - Sander Op Pad in West-Friesland

Follow
WEEFF

Jonkvrouwen en schrijfsters: wie zijn deze vrouwen achter Westfriese straatnamen?

Wie was Louise Hedwig van Catz, en wat doet haar naam op het voormalige raadhuis van Hoogwoud? Is het toeval dat het Betje Wolffplein en het Aagje Dekenplein naast elkaar liggen in Hoorn? En kun je als sopraanzangeres van een koor een straat naar je vernoemd krijgen?

Middenin de themaweken over straatnamen, en daags voor internationale vrouwendag ging verslaggever Sander Huisman op zoek naar de verhalen achter straatnamen die naar een vrouw zijn vernoemd.

Betje Wolff en Aagje Deken schreven brieven naar elkaar, die ook uit werden gegeven als boek. Daarmee waren ze de uitvinders van de Briefroman. Ze hebben samen enkele tientallen boeken geschreven.

Grietje Slagter was de ster van het Jacob Kwastkoor. Als sopraan was ze één van de sterren van het koor dat ook wel De Wognummers werd genoemd. Ze hadden internationale bekendheid, en traden gemiddeld meerdere keren per week op.

De VisserRoosendaal straat in Venhuizen is vernoemd naar Jannetje VisserRoosendaal. Geboren in Westwoud en decennialang inwoonster van Venhuizen, schreef ze meer dan 50 streekromans die zich veelal afspeelden in WestFriesland.

Anna Blaman was schrijfster en heeft zonder dat ze daar zelf actief voorvechter van was veel betekend voor de literaire wereld op het gebied van homoseksualiteit. Een archief en bibliotheek met boeken gelinkt aan homoseksualiteit heette in eerste instantie ook het Anna Blaman Huis.

De naam van Louise Hedwig van Catz staat ook boven de deur van het voormalige raadhuis in Hoogwoud. Ze legde meer van de helft van het geld neer om het gebouw in 1742 te laten bouwen, onder de voorwaarde dat er in het gebouw haar hele leven lang een verblijf werd gereserveerd mét toilet.

posted by invaderxanbj