Rock YouTube channel with real views, likes and subscribers
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

OYUNLARDA ANİ FPS DÜŞÜŞLERİ NEDEN OLUR? FPS Drop Çözümleri

Follow
Monster Notebook

#FPSDrop #FPS #dusukFPS #monsternotebook

OYUNLARDA ANİ FPS DÜŞÜŞLERİ NEDEN OLUR? FPS Drop Çözümleri

Bazen ekran kartınızın ya da işlemcinizin gücü yeterli olmasına rağmen, oyunlarda anlık FPS düşüşleri ya da performans kayıpları olabiliyor. Peki oyunlarda ani FPS düşüşleri neden olur? Sadece sorun bilgisayarınızda mı? Yazılımsal olarak kullanıcıların dikkat etmesi gerekenler neler?

1 Donanım yetersizliği

Öncelikle bilgisayarınızın donanımını ve donanımın kullanımını takip etmeniz gerekiyor. Oyunu açtığınızda işlemci kullanımı yüzde yüz seviyesindeyse ya da RAM kullanımı, bilgisayardaki kapasitenin tamamına eriştiyse, anlık FPS düşüşleri kaçınılmazdır.

Ekran kartınız normalde oyunu akıcı bir şekilde oynatmaya yeterli olsa bile, işlemcinin ya da RAM’in darboğaz oluşturduğu alanlar olabilir. Bu da anlık FPS düşüşlerine sebep verecektir.

Oyunu oynarken işlemci ve RAM kullanımına, FPS Monitör gibi 3. Parti yardımcı uygulamalarla bakabilirsiniz. Ya da bilgisayarın görev yöneticisinden de durumu gözleyebilirsiniz.

Örneğin 8 GB RAM’e sahip bir bilgisayarınız var. Windows ve yüklü uygulamalarla beraber RAM’in oyuna girmeden 4 GB’lık kapasitesi dolu ve oyunu oynadığınız süre zarfında da oyunun RAM kullanımını da gözönünde bulundurduğunuzda, 8 GB’lık alan yetmeyecektir ve sistem dolan RAM yerine hard diski kullanmaya başlayacaktır. Bu da anlık FPS düşüşlerine neden olacaktır.

2 Arka planda çalışan yazılımlar

Windows işletim sisteminde, kullanıcıların kurduğu uygulamaların çoğu, bilgisayarın başlamasıyla beraber, otomatik olarak çalışacak şekilde yükleniyor. Eğer siz daha sonra MSConfig’den açılıştaki ihtiyaç dışı programların başlamasını engellemezseniz, arka planda pek çok uygulama çalışmaya devam edebilir.

Arka planda uygulamaların çalışmasında çok büyük sakıncaların olmadığını düşünsek de, bazen sistem kaynağını fazla tüketebilen uygulamalar olabiliyor.

Bunu da görev yöneticisinden, oyuna girmeden önce gözlemleyip, RAM ve işlemci kullanımı yüksek programları kapatıp, oyuna girebilirsiniz.

Siz oyun oynarken, arka planda çalışan uygulama anlık olarak işlemcinin ya da RAM’in önemli bir yüzdesini kullanmaya başlarsa, anlık FPS düşüşleri gözlemlenebilir.

Özellikle antivirüs uygulamaları başta olmak üzere, anlık senkronizasyon yapabilen bulut uygulamalarından tutun, pek çok farklı uygulama, oyun ile beraber disk, işlemci ve RAM’i kullanabiir. Bu da performansı negatif etkileyebilir.

3 Artan ısı nedeniyle düşen işlemci ve ekran kartı frekansları

Her işlemci ve ekran kartının maksimum çalışma sıcaklıkları vardır. Örneğin maksimum çalışma sıcaklığı 100 derece olan bir işlemci kullanıyorsanız, bu işlemcinin 85 90 derecede çalışması, performansı etkilemeyecektir.

Otomatik fan ayarı yerine, eğer ısı kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, fanların dönme hızını maksimum seviyeye alabilirsiniz. Monster kontrol merkezi uygulamasından, fan ayarlarını oyuna girmeden önce maksimum seviyeye getirip, işlemci ve ekran kartını daha serin bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Yüksek ısı ile beraber işlemci ve ekran kartı, turbo hızlarını aşağıya çekerek, kendisini serinletmeye çalışır ve böylece düşen frekanslar, size anlık olarak performans düşüşü getirebilir.

Isıyı da Core Temp gibi 3. Parti uygulamalarla izleyebilirsiniz. Aynı şekilde FPS Monitör gibi uygulamalar, hem ısıyı hem FPS değerini hem de işlemci ekran kartı kullanımlarını sizlere göstererek, analiz yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Abone Ol ►    / monsternotebook  
Facebook ►   / monsternotebook  
Twitter ►   / monsternotebook  
Instagram ►   / monsternotebook  
Web ► http://www.monsternotebook.com.tr

posted by hilligjem0