15 YouTube views, likes subscribers in 10 minutes. Free!
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

OPEL İNSİGNİA'nın Başına Gelmeyen Kalmamış (Kalbini Değiştirdik) 2.0 Cdti

Follow
Tamir Evi -RECEP USTA

Yağ Pompası Arızasının Belirtileri Nelerdir?
Araçta bulunan silindir kapağı ile pistonlardan kartel bölümüne doğru süzülmekte olan yağın, belli seviye basınç uygulanarak tekrar motor üst kapağına iletilmesini sağlayan sisteme, yağ pompası adı verilir. Araçta olmazsa olmaz, öneme ve gerekliliğe sahiptir. Yağsız çalışma yapan motor kısa zamanda çok büyük arızalara yol açmaktadır.

Yağ pompası arızalanması durumunda, tüm yağ kartel bölmesinde toplanacak ve motor adeta yağsız kalacaktır. Aracın bu şekilde kısa bir sürede olsa da çalışmaya devam etmesi halinde ise, birçok motor aksamı aşırı sürtünmeden kaynaklı olarak aşınacak ve artık kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle araç sahipleri açısından yağ pompası arızası bir anlamda araç için hayati öneme sahiptir.

Otomobil içerisinde oldukça kritik bir vazifeyi üstlenen yağ pompasında arıza olduğunun tespiti için, belli göstergeler meydana gelebilir. Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır sorununun cevabının anlaşılabilmesi için öncelikle belirtilerden haberdar olunmalıdır. Buna göre araçta sırası ile görülecek değişiklikler şu şekildedir;

* Motor yağ seviyesini belirten lambada uyarı ışığı yanar(her araçta bulunmamaktadır),
* Motor yağı basınç seviyesi ikaz lambasında ışık yanar,
* Var ise, motor stop ikaz lambası tarafından uyarı verilir,
* Motordan gelen sesler muhtemelen daha önce araçta hiç duyulmamış sesler olur,
* Aracın vuruntulu çalışması gözlenir,
* Motorda sürtünme artacağı için, ısı ve hararet yükselir,
* Araç performansı ve çekiş kuvvetinde önemli oranda azalma meydana gelir,
* Bu şekilde çalışmanın sürdürülmesi halinde, araç kendiliğinden çalışmayı durdurur ve bir daha da çalışmaz. Bu durumda motorun tamamının ya da büyük bir kısmının hasar alması sonucu ile karşı karşıya kalınır.

Yukarıda sayılan belirtiler bir anlamda araç sahipleri için yağ pompası sorusunun da bir cevabı niteliğindedir. Bahsedildiği şekilde görülen problemler sonrasında aracın, yağ pompasında arıza olması muhtemeldir. Motorun komple arızası sonucuna kadar uzayacak problemler zinciri ile karşılaşmamak için araç sahipleri, belirtilen durumlar sonrasında derhal müdahale etmelidir.

2.0 litrelik turbo dizel motora (130 beygir300 nm tork) ve 6 ileri tam otomatik şanzımana sahip. Katalog verilerinde 1538 kg, ruhsatta ise 1701 kg olarak geçen 2010 model opel insignia 2.0 cdti edition, sürüş esnasında bana pekte güzel dönüşler vermedi. Var olan ağırlıktan performans konusunda klişeleşmiş “2.0 litre dizel iyi yürür” izlenimini pekte veremiyor. Özellikle rampalarda dip gaz yapıp yüksek devire geçiş yaptığınız an bağırmaya başlayan CDTi motor, zorlanma yaşıyor. Bunu 120.000 km’nin vermiş olduğu yorgunluğa bağlayabilirsiniz ama aynı görüşte değilim. Bu motor, ınsignia için oldukça ağır kanlı kalıyor. Bakın kasayı kaldırmıyor, demiyorum ama sahip olduğu güç değerlerini de temsil etmiyor. Ayrıca lastiklerden mi ya da aracın genel karakteri mi tam çözemedim ama aracı virajlara attığınız an bütün olarak kaymaya başladığı an lastiklerde hemen ötmeye başlıyor. Bütün olarak kayması kabul edilebilir ama tekerlerin en küçük sert tepkide verdiği kayma sesi tedirgin edebilir.

Şanzıman ile devam edelim. Aracımız 6 ileri otomatik şanzımana sahip. Söz konusu otomatik şanzıman olunca, bu aralar fazlasıyla popüler olan DSG şanzımanlar halkımızın gözünde vazgeçilmez olarak görünse de bu araçta kullanılan tam otomatik şanzımanın normal kullanımda geçiş sıkıntısı olmuyor. Fakat gürültülü dizel motorun, bu şanzıman ile arasındaki iletişimin biraz zayıf kalması can sıkmıyor değil. Ayrıca rampalarda yüksek devire geçiş yaptığınız an, aracın vites geçişlerinde çok hafifte olsa sarsıntılı geçiş oluyor. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Ancak şanzımanın genel performansı tatminkar seviyede.

Opel Insignia 2.0 CDTi Teknik Özellikleri
Motor: 2.0 lt 130 ps 300 nm tork (turbo dizel)
Şanzıman: 6 ileri otomatik
Performans: 0100 km/s: 11.2 saniye – Maksimum hız: 204 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama: 8.1 / 4.7 / 5.9
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4830 mm / 1498 mm / 1856 mm
Bagaj Hacmi: 500 lt
Boş Ağırlık: 1538 kg

posted by angheria9t