Sub4Sub network gives free YouTube subscribers
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Ders #4 Nesne Çizimi - Karakalem Çizim alıştırmaları

Follow
Seyyah Ressam

Önce çizeceğimiz nesnenin taslağını oluşturalım. Taslak için B veya 2B kalem kullanabilirsiniz. Taslak aşamasında çizgilerimizi gayet serbest bırakıyoruz. Hata yapmaktan ve çok özenli bir çizim yapmaktan kaçının. Çizeceğiniz nesneyi göz hizasına yerleştirerek perspektif sorununu en aza indirirseniz, işiniz kolaylaşır. Bu alıştırma, elinizin ve gözünüzün birlikte çalışmayı aşamalı olarak öğrenmesini sağlayacaktır. Önünüzdeki tek sorun eğitimsiz elinizin hantallığı ve gördükleriniz hakkındaki düşünceleriniz. Gördüklerinizi yorumlamaya çalışmayın, sadece görün. Gördüğünüzü çizin.

Başlangıç için basit bir ev eşyasını, örneğin, bir bardağı, veya kavanozu seçebilirsiniz. Nesnenin çok karmaşık olmamasına dikkat edin. Nesneyi önümüzdeki masaya yerleştirin ve dikkatli bir şekilde bakın. Şeklini genel hatlarıyla ayırt edin. Boyuyla genişliği arasındaki oranı algılayın. Işığın nesne üzerine nasıl düştüğünü görün. Rengine bakın. Dokusuna bakın. Işığı yansıtıyor mu? Yuvarlak hatlı mı? Köşeli mi?

HATALARIN ÇİZİM SIRASINDA DÜZELTİLMESİ

Taslağı çizdikten sonra çizime ara verin ve başınızı kımıldatmadan çiziminize ve nesneye göz atın. Doğru ve hatalı noktaları ayırt edin. Başlangıçta, hatalı çizgileri silgiyle silmeden, üzerinden bir daha geçerek çiziminizi doğru bir şekilde yeniden çizin. Çizilen şekil nesneye benzemeye başlayıncaya kadar çizgilerinizi düzeltmeye devam edin. Hatalı yerleri silmeden, onun üzerine doğru çizgiyi çizebilmeye başladığınız zaman çiziminiz doğruya daha yakın olacaktır. Eski çizgileri silip yeniden çizmeye çalışırsanız hatali çizgileri tekrar çizmeniz muhtemeldir.
Çizgilerin karışık veya kötü görünmesi önemli değil çünkü insan gözü doğru çizgilere kayma ve hatalı çizgileri göz ardı etme eğilimindedir. Göz, karşılaştırma yapmayı ister ve iki şekil birbirine benzemiyorsa hemen size haber verir. Nesnenin şekli her zaman doğru olandır. Gözlerinize güvenin. Şekil, renk ve doku algılama konusunda onlardan daha hassas bir aygıt yoktur. Çizdiğiniz şeyin en doru hali gözünüzün önünde duruyor. Çizimizin nesneye benzemiyorsa demekki düzgün olmamıştır. tekrar çizin.

Şimdi aynı nesneyi farklı konumlarda çizmeyi deneyin. İyi çizemediğinizi düşünüp yılgınlığa kapılmayın. Israrcı davranın. Aynı tekniği kullanmaya devam edin ve taslak olarak giderek daha kesin çizimler yapmaya çalışın. Alıştırma yaptıkça daha iyi çizer hale geleceksiniz.
************

Şekil hatalıysa, tek sorun neden hatalı olduğunu keşfedebilmektir. Sorun bir veya iki basit nedenden kaynaklanabilir. Çizgilerin aşağı veya yukarı, sağa veya sola gitmesi mi gerekiyor, yoksa çizgileri birbirine yakınlaştırmalı veya birbirinden uzaklaştırmalı mı? Çizgiler daha küçük veya daha büyük, düz veya daha eğik mi olmalı? Açı doğru mu, gereğinden daha geniş veya dar mı?
Çiziminize karşı merhametsiz davranın, hatalı olduğunu gördüğünüz şeyleri değiştirmekten kaçınmayın. Bu davranış biçimini yolun daha en başında benimseyebilirseniz, giderek bir alışkanlık halini alır ve size büyük yarar saglar.
Yorulduğunuzu veya sıkıldığınızı hissettiğiniz anda hemen durun ve dinlenin. Çizim sanatına gerçekten aşık olmaya başladığınızda, yorulsanız bile çalışmaya devam etmek isteyeceksiniz, can sıkıntısı söz konusu bile olmayacaktır.

Şimdi birkaç farklı nesneyi deneyin. Yine çok iddialı davranmayın. Bakmaktan hoşlandığınız veya size sıcak gelen basit nesneleri çizin. Hoşunuza giden nesneleri çizmek daha kolaydır. Bütün sanatçılar çizdikleri şeyleri sever, bu nedenle zaten çekici bulduğunuz bir nesneyi çizerek işe başlamak en iyisidir.
Bu şekilleri doğru çizemeyeceğiniz konusunda endişeniz varsa, boy ve genişlik karşılaştırması yaparak ve her nesnenin merkez çizgisini (aksını alarak) nesneleri ölçebiliısiniz. Şekil bu merkez çizgisinin (aksın) her iki yanında da ayna görüntüsü gibi aynı olacaktır.

NESNE GRUPLARI
Şimdi benzer veya zıt şekillerdeki iki veya üç nesneyi bir arada kullanın. Şekilleri birbirine benzer veya zıt olan nesneleri çizmek eğlenceli olabilir.

Ara sıra nesnelerinizi, aralarında mesafe bırakarak yerleştirin, böylece şekiller net olarak görülebilir. Kimi zaman nesneleri birbirleriyle çakışacak şekilde düzenleyin: nesnelerin belirli kısımları görünmediği zaman şekillerin nasıl değişeceğini fark edeceksiniz.

Nesne Grupları/Aradaki Şekiller

Bir nesne grubunu çizerken her zaman seçtiğimiz öğelerin formları veya şekilleri üzerine değil öğeler arasındaki mesafeye konsantre olun.


Sosyal Medya hesaplarım:
  / ciziminsirlari1  
  / ciziminsirlari  
  / ciziminsirlari  
  / ciziminsirlari  

Diğer:
   / fineartstudio  
  / fineartstudio  
  / painterserkankoc  
  / unutulmussanatlar  

#karakalem #resim #karakalemdersleri

posted by Ciciottitp