Sub4Sub network gives free YouTube subscribers
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

Adatepe Köyü Tarih ve Doğanın Buluştuğu Saklı Cennet - Küçükkuyu Çanakkale 4K UHD

Follow
Mehmet Sökmen Tv - Video Post Productions

ISBN 9786058810402
Adatepe Köyü Tarih ve Doğanın Buluştuğu Saklı Cennet Küçükkuyu Çanakkale 4K UHD
Bazı yerler görürsünüz, ortamı ve atmosferi ile sizi büyüler; işi gücü bırakıp oraya yerleşmek istersiniz, işte Adatepe köyü öyle bir yer! Ekolojik ve tarihi dokusu ile Kaz Dağları’nın en özel noktasıdır, Adatepe Köyü. Kaz Dağları'nda çamlar ve zeytin ağaçları ile çevrili, taş evlerin süslediği bir köy. Tarih ve doğanın buluştuğu bu cennettir.
Bin yıllık tarihi olan Adatepe köyü, Kaz Dağları'nın batısında, Çanakkele'nin Küçükkuyu beldesine 4 km uzaklıkta, bir tepe üzerinde yer alıyor. Deniz kıyısındaki Küçükkuyu'nun hemen yanındaki bir tepede yer alan Adatepe'ye zeytin ağaçlarının süslediği, biraz kıvrımlı ama düzgün bir yolla gidilebiliyor.
Adatepe, Yeşilyurt'a göre daha yüksek bir konumda, köy gibi bir köy. Köy sokaklarında dolaşırken, koyuna, tavuğa veya oralı bir köylüye rastlayıp bir iki sohbet etmek mümkün. Aracımızı köy meydanındaki çınar altındaki kahvenin yanına bıraktık, köy sokaklarını arşınlamadan önce, otantik çın araltı kahvehanesinde bir çay molası verdik. Sonra başladık dolaşmaya ve çekim yapmaya.
Dolaşırken, köy meydanın hemen yanında kahve işleten köylü ile kısa sohbetimizde; 450 hanelik bir köy olduğunu söyleyerek, bu köyden sadece 15 hane geriye kaldıklarını, diğerlerinin evlerini sattığını ve köyü terkettiğini beyan etti.
Köy sokaklarında dolaşmaya devam ettik. Taş evlerin bazısı butik otel, pansiyon, bazısı sanat atölyesi olmuştu burada, bazısı da terk edilmiş, yıkıntılarından yeniden doğmayı bekliyor. Çekimlerimizin sonunda Zeus Altarına gitmek üzere son kez köy meydanındaki çay bahçesinde oturduk, huzurlu ortamın tadını çıkartalım dedik.
Şirin Bir Köydür Adatepe! Kaz Dağları’nın eteklerinde Küçükkuyu beldesinde yer alan Adatepe Köyü bin yıllık bir tarihe sahip. Sit alanı ilan edilmiş. evler koruma altına alınmış. Yeşilin ve temiz havanın keyfini sürebileceğiniz Adatepe Köyü Zeus Altarı‘na 800 mt uzaklıkta bulunuyor. Assos’tan günübirlik gelebilirsiniz. Yaklaşık 25 km uzaklıkta. Bu bölgeye yolu düşenlerin Adatepe’yi gezmeye yarım saatini ayırmalarını tavsiye ederiz.
Köye ilk girişte mezarlık, kır kahveleri ve kafeyle karşılaşıyorsunuz. Soğuk bir bardak karadut şurubu içerek mola vermek çok keyiflidir. Adatepe Köyünün meydanında 400 yıllık çınar ağacının altında bulunan kır kahvesinde hoş ve keyifli anlar geçirmek mümkün.
Adatepe Köyü’nün hemen girişinde kahvehanelerde ev yapımı karadut şurubu içilebilir. Ayrıca Menemen, gözleme, tost, ızgara, fırında oğlak, çiğ börek, mantı, salatalar, zeytinyağlı ev yemekleri, alkollü, alkolsüz içeçekler, çay, kahve, limonata çeşitleri sunuluyor.
Hüseyin Meral Zeytinyağ Sanat evi Cafe‘ de ise Türkiye’de ilk kez üretilen Zeytin sütü satılıyor. Gözleme çeşitleri, kahvaltı, mantı, zeytinyağlılar cafenin yemek seçenekleri arasında. Dar sokaklar, taş evler. Muhteşem güzellikte bir doğa! Adatepe de insan öyle güzel manzaralarla karşılaşılıyor ki adeta video fotoğraf çekimleri için doğal bir plato!
Konaklamak isteyenlere çevrede pansiyon ve butik oteller var. Sokaklarda dolaşan kazlara, tavuklara, keçilere rastlamak mümkün…
Adatepe köyü Sit alanı ve evler 2. derece koruma altında. Köy adını üç yamaç üzerinde bulunan bir tepede yer alması nedeniyle Adatepe diye anılmaktadır.
Şehir stresinden arınmak isteyenler için eşsiz bir manzara ve sessizlik. Burası bir köy, ama masal gibi bir köy. Bir çoğu restore edilmiş pembe mavi pencereli, büyük avlulu ve bahçeli taştan evlerin oluşturduğu, tarihi Truvalılara kadar giden, hem Kaz Dağları’nın ortasında hem denize yakın, üstüne üstlük Zeus Altarı’nın tam da dibinde bir köy.
Çanakkale’ye bağlı Adatepe Köyü. Çok eski zamanların hatıralarını taşıyarak gelmiş, hiç bozulmamış, aksine güzelleşerek ve gülümseyerek yeni misafirlerini ağırlayan ressamların tablolarındaki gibi bir köy. Adatepe’ye gitmek ve bölgeyi görmek için bir çok sebep var. Film çekimlerimiz için öncelikli olanlardan başlarsak, köyün dokusu ilk sırada yer alır. Sit alanı olduğu için köy tamamen korunmuş durumda.
Köyün içinde Anıtlar Kurulu’na kayıtlı yaklaşık 250 tane yapı var. Bunlardan 8090 tanesi restore edilmiş ve içerisinde yaşam var. Sadece bu taş evleri görmek için bile üşenmeden köye çıkılır. Bu evlerden kimisi kusursuz bir şekilde restore edilmiş durumda. Şahane bir görsellik sunuyorlar. Kimileri eski hallerini muhafaza ediyorlar. Kimileri ise virane durumda ve kendilerine el verecek yeni doğa sever insanları bekliyor.


Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 10.10.2016
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 16.10.2016
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN 0532 525 84 93
web: www.mehmetsokmen.tv
   / mehmetsokmen1  

posted by jes59ah