Get free YouTube views, likes and subscribers
Get Free YouTube Subscribers, Views and Likes

0911 ZULU - Nederlandse versie

Follow
Vik Franke Films

In 2006 was filmmaker Vik Franke twee maanden lang embedded bij SFTG (Special Forces Task Group) 'Viper', een détachement van het Korps Commandotroepen in Uruzgan, Afghanistan. Hij maakte daar deze documentaire, een portret van Nederlandse commando's.
Franke trok op met de club van Gijs Tuinman, ridder Militaire Willemsorde, en kwam terecht in enkele vuurgevechten. Eén daarvan werd bekend als de 'TiC van Vik' en werd expliciet door de Koning genoemd in zijn toespraak bij het toekennen van de Militaire Willemsorde aan het Korps Commandotroepen in 2016.
De film deed veel stof doen opwaaien: in eerste instantie toen de pers er lucht van kreeg dat Franke in een massale hinderlaag van de taliban de 'TiC van Vik', een wapen ter hand had genomen om mee te vechten ter zelfverdediging.
In tweede instantie kwamen de film en Franke uitgebreid in de pers, toen toenmalig 2e Kamerlid Koenders op de avond van uitzending acht Kamervragen stelde aan Minister van Defensie Henk Kamp (VVD). (o.a.: "is het waar dat er geen sprake is van 'wederopbouw, maar van oorlog?")
Toen de DVD uitkwam voegde kamerlid Harry van Bommel (SP) daar nog eens acht Kamervragen aan toe. (o.a.: "klopt het dat de Nederlandse special forces een dodenlijst hanteren?")
In elk geval beslechtte 0911 ZULU de in 2006 woekerende discussie of Uruzgan nu een wederopbouwmissie was, of een vechtmissie.
Franke heeft daar hard voor gevochten.

posted by Nosellaat